Anatomia osului
O retrospectiva in anatomia osului este utila in intelegerea osteoporozei si a riscului de fracturare in TVM.
Oasele lungi sunt compuse din trei sectoare de baza (a se vedea imaginea)
- 1. Diafiza, sau corpul unui os.
- 2. Epifiza, sau capetele osului.
- a. Epifiza proximala (capul diafizei)
- b. Epifiza distala (partea inferioara a diafizei)
- 3. Metafiza, care este in imediata vecinatate a epifizei.
Atunci cand persoanele cu TVM sufera o fractura, in mod normal se intampla intr-o anumita zona a osului, cel mai des, la nivelul metafizei sau al epifizei distala.
Osul contine diferite componente.
- 1. Osul cortical, sau compact, este foarte bine organizat si constituie 80% din masa osoasa.
- 2. Osul trabecular, cunoscut si sub denumirea de os spongios, constituie 20% din masa osoasa. Osul trabecular este un os cu randament, ceea ce inseamna ca este format si reabsorbit la o rata mai mare fata de alte oase.
Ambele tipuri de oase devin mai poroase si mai casante pe masura ce se instaleaza osteoporoza.
In partea stanga (a ilustatiei de mai sus) este o structura normala a osului cu o microarhitectura osoasa foarte complicata. In partea dreapta vedem ca aceasta microarhitectura a fost distrusa, ducand la un os mai slab.
Structura osoasa normala este definita ca densitatea minerala osoasa de varf atins la aproximativ 20 de ani, dar acest lucru variaza in functie de etnie si de gen. Comparand densitatea osului cu acest standard ne putem da seama daca o persoana are, sau nu osteoporoza, si in cazul in care are, cat de severa este.
Osteoporoza si TVM
Osteoporoza este o consecinta des intalnita a TVM. Desi osteoporoza afecteaza cel mai des femeile in perioada post menopauzala, ce isi fractureaza vertebrele bazinul si articulatia radio-carpiana. Osteoporoza in TVM este destul de diferita.
- Pierderea de masa osoasa se produce sub nivelul lezional al coloanei vertebrale, cu pastrarea masei osoase deasupra nivelului prejudiciului.
- Osul trabecular este mult mai afectat decat osul cortical, si, in special, osul trabecular distal (mai aproape de capatul de jos) femurul (osul coapsei) si proximalul (mai aproape de capatul superior) tibia. Studiile variaza, dar in general, scaderea densitatii osoase in picioare, dupa TVM este de aproximativ 30% la 40%.
- Osteoporoza poate fi detectata la radiografie de la 6 saptamani dupa leziune. Majoritatea cercetatorilor considera ca ritmul pierderii de masa osoasa incetineste la doi ani de la accident, dar unele studii sugereaza ca pierderea de masa osoasa persista intr-un ritm foarte lent. Aceasta discutie ramane controversata.
- Coloana vertebrala lombara mentine valori normale sau mai mari ale densitatii minerale osoase dupa TVM. De ce se intampla aceasta? Una dintre teorii sugereaza greutate de incarcare substantiala, ce vine de la statul intr-un scaun cu rotile pote stimula activitatea de constructie a osului suficient pentru a mentine densitatea minerala osoasa la nivelul coloanei vertebrale. Extremitatile neincarcate cu greutate nu au aceasta stimulare, prin urmare, pierd densitatea minerala osoasa.
- Nivelul leziunii
- Persoanele cu tetraplegie au o pierdere de masa osoasa mai mare, din cauza zonei de sub nivelul leziunii.
- Persoanele cu paraplegie au, de obicei, densitatea minerala osoasa conservata la nivelul extremitatilor lor superioare.
- Severitatea pierderii masei osoase, a osului afectat, este aceeasi atat in cazul paraplegiei cat si al tetraplegiei.
- Intinderea leziunii: Persoanele cu leziuni complete, au pierdere de masa osoasa mai mare fata de cei cu leziuni incomplete.
- Spasmele pot avea un rol in mentinerea masei osoase dupa TVM, datorita miscarii musculare pe os, care este asemnatoare cu efectul apasarii greutatii corporale.
- Durata leziunii: Cu cat trece mai mult timp de la leziunie, cu atat pierderea de masa osoasa este mai probabila.
- Inaintarea in varsta: In general, oamenii au un anumit grad de pierdere de masa osoasa o data cu inaintarea in varsta. Dar studiile populatiei ce sufera TVM sunt destul de controversate. Doua studii au comparat persoanele in varsta cu tinerii, suferind de TVM si au observat ca pierderea de masa osoasa este mai mare in grupurile varstnice, dar altele au constatat ca acest prejudiciu se datora, mai degraba, duratei de la leziune.
Fracturi si TVM
Pe masura ce scade densitatea minerala a oaselor, creste riscul de fracturi. Incidenta fracturilor de la nivelul membrelor inferioare, in TVM este mare, de la 1% la 34% la persoanele ce sufera de TVM. Majoritatea fracturilor nu apar din cauza leziunilor, ci a miscarilor normale. Uneori oamenii nu isi pot reaminti tot felul de incidente, dar tineti seama ca un simptom precum imflamarea, in timpul examinarii, se dovedeste a fi din cauza fracturii.
Cauzele osteoporozei in TVM
- Neintrebuintare: lipsa de incarcare mecanica pe os inhiba stimularea dezvoltarii celulelor osoase;
- Vasodilatare: fluxul de sange lent la nivelul membrelor poate contribui la o scadere a masei osoase;
- Lipsa unei diete echilibrate, sanatoasa precum si lipsa nutrientilor;
- Modificarile hormonale (glucocorticoizi, calcitonina): proteinele din organism joaca un rol in mentinerea resorbtiei osoase;
- Tulburarile metabolice si aciditate in sange pot influenta echilibrul de formare osoasa si resorbtia.
Tratamentul fracturilor si al TVM
Tratament | Avantaje | Dezavantaje |
Non-Chirurgical | 1. Non-invaziv 2. Permite monitorizarea pielii 3. Mai putine complicatii 4. Mai ieftin |
1. Incet 2. Uniune intarziata 3. Posibile rani deschise |
Chirurgical | 1. Imbunatateste rata de vindecare, uniunea osului 2. Sanse de revenire a mobilitatii mult mai repede 3. Sanse mai mici de scurtare/deformare unghiulara |
1. Riscuri chirurgicale standard 2. Rani chirurgicale nevindecabile 3. Infectii-locale/sistematice 4. Operatii repetate 5. Amputare |
Care este cel mai bun mod de a aborda fracturile persoanelor cu TVM? (aici ne referim la fracturile inferioare ale persoanelor cu TVM cronic, deoarece fracturile extremitatilor superioare in TVM cronic si fracturile extremitatilor inferioare TVM acut, sunt tratate in mod similar cu populatia apta de munca.)
Avem tendinta de a favoriza tratamentele conservatoare, non-chirurgicale, studiile recente sugereaza ca este probabil ca tratamentele chirurgicale sa fie superioare celor conservatoare in tratarea fracturilor. Graficul de mai sus prezinta avantajele si dezavantajele ambelor.
In primul rand se doreste vindecarea fracturii cu un risc minim de complicatii si in general se recomanda evitarea interventiilor chirurgicale. Am prefera sa utilizeze atele moi detasabile, deoarece un ghips nu va permite sa verificati piele dedesubt pentru rani pdintr-o posibila frecare, care nu poate fi simtita. Este importanta imobilizarea fracturii cat mai repede.
In trecut, practicantii nu credeau ca ar conta daca un membru a fost scurtat sau deformat, dupa vindecare, intr-o persoana care nu a ampulate. In prezent nu se mai accepta asa ceva pentru o evaluare este nevoie de toate echipamentele, precum si de activitatile cotidiene in timpul de vindecare si dupa. In cazul in care un picior sfarseste in pozitie gresita, ca urmare a interventiei chirurgicale, aceasta poate fi modificat intr-o pozitie care determina presiune crescuta atunci cand stati in scaunul cu rotile. Scopul este de a mentine statutul de pre-fractura functional, nu se doreste ca cineva sa-si piarda independenta functionala ca urmare a fracturii lor.
Medicamente pentru osteoporoza
- Calcitonina, un hormon, poate preveni resorbtia osoasa, dar cercetarile pentru a sprijini acest lucru sunt limitate. Nivelul de calciu s-a dovedit a fi normal in TVM cronic, asa ca nu se recomanda, in general, aportul de calciu suplimentar, in scopul de a preveni osteoporoza cu exceptia cazului in care cineva nu obtine un nivel suficient de calciu din dieta.
- Suplimentarea cu vitamina D sau hormonul paratiroid. Rezultatele cercetarii au fost inconsistente. Unii sugereaza ca ambele substante au o activitate redusa in TVM si au nevoie de suplimentarea, in timp ce altele au descoperit ca hormonul paratiroidian este normal si ca nivelurile de vitamina D sunt crescute, caz in care nu ar trebui sa completeze.
- Bifosfonatii (etidronate, tiludronate, alendronat) sunt medicamente care inhiba resorbtia osoasa puternic, dar din nou studiile sunt neconcludente si nu includ populatii suficient de mare de oameni, deci nu putem recomanda utilizarea lor in TVM.
Exercitii si osteoporoza
Din pacate, niciun exercitiu functional nu a fost demonstrat ca fiind eficace in prevenirea sau tratarea osteoporozei, in TVM. Atat in statul in picioare cat si Stimulare Electrica Functionala si bicicleta ergomica au fost studiate, dar rezultatele de pana acum nu au demonstrat un beneficiu semnificativ. Cu toate acestea activitatile enumerate mai sus au alte beneficii, statul in picioare, de exemplu, poate reduce spasticitatea, pentru a imbunatati gama de miscare si de circulatie, si sa furnizeze imbunatatiri psihologice.
Recomandari
Ce putem recomanda pentru osteoporoza in acest moment?
- Consumarea unei diete sanatoase, inclusiv 1000 - 1500 mg de calciu;
- Unii oameni sugereaza ca suplimentarea cu vitamina D ar trebui sa fie luate in considerare pentru persoanele care locuiesc in Pacific Northwest si nu pot obtine suficient de soare (o sursa naturala de vitamina D), in lunile de iarna. Doza recomandata este de 400 - 800, in general, UI;
- Fumatul, consumul de alcool si cofeina contribuie la osteoporoza. Ar trebui sa renunte la fumat si sa incerce sa limiteze alcool lor (la unul sau doua pahare pe zi) si consumul de cofeina.
Evitati cade si situatii care pot creste riscul de fracturi Aceasta include asigurandu-va ca echipamentul este in siguranta, practicarea tehnicii de transfer de bune si pentru pastrarea mediu sigur. Daca mergeti pe jos, eliminati covoare si alte obstacole care pot creste sansele de cadere.
Sunt de convingerea ca nu va fi un lucru care va preveni sau vindeca osteoporoza, in TVM, dar o combinatie de factori, cum ar fi medicamente, impreuna cu unele alta modalitate sau de a exercita. In general, ca intotdeauna in TVM, exista mai multe cai de cercetare care au nevoie pentru a fi explorate.
1.2 Menopauza
Ce este menopauza?
Menopauza este momentul in care ciclul menstrual al femeii inceteaza. Unii oameni numesc anii premergatori ultimei menstre "menopauza", dar acea perioada este de fapt perimenopauza.
Menstruatia se poate opri pentru un timp si apoi sa inceapa din nou, asa ca o femeie este considerata a fi trecut prin menopauza numai dupa un an intreg, fara ciclu menstrual. (De asemenea poate fi vorba de alte motive pentru perioadele de oprire cum ar fi boala sau sarcina.) Dupa menopauza o femeie nu mai poate ramane insarcinata Este des intalnita experimentarea unor simptome precum bufeurile in perioada premergatoare menopauzei.
Varsta medie de intrare la menopauza este de 51 de ani, dar unora dintre femei li se intampla de la 40 de ani sau inspre 60 de ani. Menopauza este o parte naturala a vietii, uneori numita "schimbarea vietii".
Ce este perimenopauza?
Perimenopauza, sau tranzitia care precede menopauza, este perioda de ce duce la ultimul ciclu menstrual. In acest timp, o femeie va avea schimbari in nivelurile de ei de hormoni estrogeni si progesteron. Aceste modificari pot determina simptome cum ar fi bufeurile. Unele simptome pot dura luni sau ani dupa ce femeii i se termina menstruatia. Dupa menopauza, o femeie este in postmenopauza, care dureaza tot restul vietii ei.
Ce simptome as putea sa am inainte si dupa menopauza?
Cand sa consultati medicul
Nu presupuneti ca daca nu ati avut doua menstre este din cauza menopauzei. Consultati medicul pentru a afla daca sarcina sau o problema de sanatate ar putea fi cauza. De asemenea consultati medicul daca vi s-a intrerupt ciclul menstrual un an si apoi a inceput sa "picure".
Modificarile hormonale care se petrec in jurul menopauzei afecteaza fiecare femeie diferit. De asemenea, simptomele nu sunt cauzate uneori de menopauzei ci in schimb altor aspecte ale imbatranirii.
Unele modificari care ar putea incepe in anii din jurul menopauzei includ:
- Cicluri menstruale neregulate. Ciclurile ar putea:
- veni mai des, sau mai rar;
- sa tina mai multe zile, sau mai putin;
- sa fie mai consistente, sau din contra.
- Bufeuri. Acestea pot cauza:
- sentimente bruste de caldura peste tot sau in partea superioara a corpului;
- inrosirea fetei si a gatului;
- pete rosii pe piept, spate si brate;
- transpiratie abundenta si rece tremurind, dupa inrosire.
- Probleme cu somnul. Este posibil sa aveti:
- probleme cu somnul in timpul noptii;
- transpiratii nocturne (bufeuri care te fac sa transpiri in timp ce dormi).
- Probleme vaginale si urinare. Modificarea nivelului de hormoni poate duce la:
- tesut vaginal mai uscat si mai subtire care poate face sexul inconfortabil;
- infectii vaginale
- infectii ale tractului urinar;
- lipsa capacitatii de a tine urina pana se ajunge la toaleta (incontenenta urinara).
- Schimbari de dispozitie. Ati putea sa:
- aveti schimbari bruste de dispozitie (a nu fi confundate cu depresia);
- plangeti mai des;
- va simtiti mai ursuz.
- Schimbarea atitudinii in legatura cu sexul. Ati putea:
- va simtiti mai putin interesata de sex;
- sa va simtiti mai confortabil din punct de vedere sexual;
- Alte schimbari includ:
- uitarea sau deficiente in concentrare;
- pierderea musculaturii si castigarea in greutate.
Cum ar trebui sa reactionez la simptomele menopauzei?
Tratamentul nu este necesar decat in cazul in care simptomele devin deranjante. Unele simptome vor disparea de la sine iar altele pot deveni mai putin deranjante cu ajutorul unor schimbari in viata de zi cu zi. Daca sunteti interesata de tratamente medicamentoase, de terapii cu hormoni pentru menopauza, intrebati-va doctorul de posibilele riscuri si avantaje.
Cateva sugestii pentru a gestiona simptomele:
Bufeuri
- Incercati sa evitati stimulatorii lor: mancarea picanta, alcoolul, cafeina, stresul, sau o incapere incalzita prea mult;
- Imbracati-va cu mai multe straturi pentru a putea inlatura un obiect vestimentar;
- Folositi un ventilator atat acasa cat si la locul de munca;
- Incercati sa respirati adanc si lent cand incep bufeurile;
- Daca inca aveti cicluri menstruale vorbiti cu doctorul sa va recomande contraceptive orale (anticonceptionale);
- Anumite femei pot urma terapia cu hormoni ce poate avea efecte pozitive asupra bufeurilor si a transpiratiei;
- Daca tratamentul cu hormoni nu este o optiune, medicul va poate prescrie medicamente folosite in combaterea altor afectiuni cum ar fi: epilepsie, depresie, tensiune crescuta, care au ajutat destul de lent la combaterea bufeurilor.
Uscarea tesutului vaginal
- Un lubrefiant pe baza de apa, precul K-Y-Jelly poate face sexul mai confortabil;
- Un hidratant, precum Repelns, poate mentine tesutul vaginal umed si hidratat;
- Cel mai eficient tratament poate fi tratamentul cu hormoni in cazul in care uscarea este severa; Dar daca acesta este singurul motiv pentru a lua in calcul aceste tratamente, produsele vaginale cu estrogen, precum cremele, sunt in general o alegere mai buna.
Probleme cu somnul
- Fiti active fizic (dar nu imediat inainte de culcare, deoarece exercitiile va pot tine treze);
- Evitati fumatul, mesele copioase, si munca imediat inainte de culcare. Evitati cafeina dupa pranz;
- Incercati sa mentineti dormitorul intunecat, linistit si nu prea cald. Folositi-l doar pentru somn si sex;
- Evitati somnul in timpul zilei;
- Incercati sa mentineti aceeasi ora de trezire si culcare;
- Daca nu puteti adormi, ridicati-va si cititi pana cand va ia somnul;
- Daca bufeurile va priveaza de somn, tratarea lor va ajuta.
Schimbari de dispozitie
- Incercati sa dormiti suficient si ramaneti activ fizic;
- Invatati cum sa faceti fata stresului;
- Vorbiti cu doctorul dumneavoastra pentru a vedea daca aveti depresie, aceasta este o boala serioasa;
- Puteti lua in considerare si consultarea unui psiholog;
- Dispozitia dumneavoastra se poate imbunatati daca luati TSH pentru bufeuri sau alte simptome ale menopauzei.
Probleme cu memoria
- Incercati sa dormiti suficienti ramaneti activ fizic;
- Daca uitarea sau alte probleme mentale va afecteaza viata de zi cu zi consultati un medic;
Incontinenta urinara
- Consultati doctorul cu privire la tratamente, inclusiv medicamente, schimbari comportamentale si operatie.
Menopauza poate cauza pierdere de masa osoasa?
Nivelul scazut de esterogen din timpul menopauzei poate favoriza pierderea de masa osoasa. Acest lucru poate cauza slabirea oaselor, ca mai apoi sa se rupa mai usor. Cand oasele sunt foarte slabite, aceasta stare se numeste osteoporoza.
Pentru a-si mentine oasele sanatoase si tari, femeile trebuie sa faca exercitii fizice pentru incheieturi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor, sau folosirea greutatilor. Va puteti proteja oasele si printr-o dieta bogata in vitamia D si calciu, sau, la nevoie sa luati suplinemente de vitamina D impreuna cu calciu. Renuntarea la fumat de asemenea va protejeaza oasele.
Intrebati medicul daca aveti nevoie de un test al densitatii oasoase. De asemenea medicul va va spune cel mai bine cum sa preveniti, sau sa tratati osteoporoza.
Menopauza imi creste sansele de contactare a unei boli cardiovasculare?
Da. Dupa menopauza, femeile sunt mult mai susceptibile de a avea probleme cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord si accidente vasculare cerebrale. Schimbarile nivelului de estrogen poat fi o parte din cauza, dar si inaintarea in varsta. Asta pentru ca odata cu imbatranirea se ia si in greutate considerabil si se pot dezvolta alte probleme de sanatate care cresc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Intrebati-va medicul despre teste importante precum cel al colesterolului si al tensiunii. Discutati despre cum sa preveniti bolile cardiovasculare. Puteti face anumite schimbari in stilul de viata pentru a preveni.
- Evitati tutunul si nicotina sub orice forma;
- Faceti exercitii fizice;
- Urmati o dieta sanatoasa.
Tratamentul hormonal poate ameliora simptomele menopauzei?
Terapia de substitutie hormonala (TSH), implica luarea de hormoni estrogeni si progesteron. (Femeile care nu mai au uter iau doar estrogen). TSH poate fi foarte buna la ameliorarea simptomelor moderata pana la severe de menopauza si prevenirea pierderii de masa osoasa. Dar are, de asemenea unele riscuri, mai ales daca este utilizata pentru o perioada lunga de timp.
TSH poate ajuta in perioada menopauzei prin:
- Reducerea bufeurile si transpiratii nocturne, precum si probleme legate de somn, si a iritarii;
- Tratarea simptomelor vaginale, cum ar fi uscaciune si disconfort, si problemele de durere in timpul actului sexual;
- Incetinirea pierderii masei osoase;
- Posibil facilitarea a schimbari bruste de dispozitie si starea de spirit depresiva usoara.
Pentru anumite femei TSH poate creste sansele de:
- Cheaguri de sange;
- Atac de cord;
- Infarct;
- Cancer la san.
Cercetarea in riscurile si beneficiile TSH continua. Discutati cu medicul dumneavoastra despre aspectele pozitive si negative bazate pe TSH pe istoricul medical si de varsta. Tineti minte, de asemenea, ca este posibil sa aveti simptome atunci cand opriti TSH. Puteti cere, de asemenea, alte optiuni de tratament. Dozele mai mici de produse de estrogen (creme vaginale, inele, si comprimate) sunt o alegere buna daca sunteti deranjate doar de simptome vaginale, de exemplu. Si alte medicamente pot ajuta cu pierderea de masa osoasa.
Daca alegeti TSH, specialistii recomanda:
- Sa luati doza cea mai mica;
- Sa il folositi cat mai putin timp.
Apelati la medic daca intalniti oricare din efectele secundare de mai jos:
- Sangerari vaginale;
- Balonare;
- Sensibilitate a sanilor sau proeminente;
- Migrene;
- Schimbari de dispozitie;
- Greata.
Contraindicatii TSH
Nerecomandat femeilor care:
- Suspecteaza o sarcina;
- Au sangerari vaginale nediagnosticate;
- Au avut anumite forme de cancer (la san sau uterin);
- Au suferit un infarct sau atac de cord;
- Au avut cheaguri de sange;
- Au probleme cu ficatul.
TSH poate preveni Alzheimer sau boli ale inimii?
Un studiu major numit Womens Health Initiative (Initiativa pentu sanatatea femeii) a analizat efectele TSH pe boli de inima si alte probleme de sanatate. Acesta a explorat mai multe intrebari referitoare la TSH.
Pentru moment, TSH nu ar trebui folosite pentru a preveni bolile de inima, pierderi de memorie, dementa, sau boala Alzheimer. TSH, uneori, este utilizat pentru a trata pierderea de masa osoasa si simptomele menopauzei.
Exista tratamente naturiste pentru simptomele mele?
Unele femei incearca plante sau alte produse care provin din plante pentru a ajuta la ameliorarea bufeurilor. Acestea includ:
- Soia. Soia contine fitoestrogeni. Acestea sunt substante de la o planta care pot actiona ca estrogenul. Nu exista nicio dovada clara ca sursele de soia sau de alta natura ale fitoestrogeni amelioreaza bufeurile. Si riscurile de a lua produse din soia cum ar fi pastile si prafuri nu sunt cunoscute. Daca aveti de gand sa incercati soia, cele mai bune surse sunt alimente precum tofu, lapte de soia, nuci si soia.
- Alte surse de fitoestrogeni. Acestea includ plante cum ar fi Cohosh negru, Wild Yam, Quai dong, si radacina de valeriana. Nu exista dovezi suficiente ca aceste plante - sau pastile sau creme care contin aceste plante - ajuta cu bufeurile. De asemenea, nu este de ajuns ce se stie despre riscurile folosirii acestor produse.
Asigurati-va ca discutati despre orice produse naturale pe baza de plante cu medicul dumneavoastra inainte de a lua. Este de asemenea important sa spuneti medicul dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le luati. Unele produse din plante sau alimente pot fi daunatoare atunci cand sunt combinate cu anumite medicamente.
Ce este terapia hormonala "bioidentical"?
Terapia hormonala bioidentical (THB) inseamna hormoni facuti de om, care sunt aceleasi ca si hormonii corpului. Exista mai multe produse THB pe baza de prescriptie medicala, care sunt bine-testate si aprobate.
Adesea, oamenii folosesc termenul de "THB" pentru a intelege medicamente care sunt fabricate la comanda de catre un farmacist pentru un anumit pacient bazata pe cererea unui medic. Aceste produse facute la comanda sunt, de asemenea, uneori numite terapie bioidentica de substitutie hormonala. In ciuda pretentiilor, nu exista nicio dovada ca aceste produse sunt mai bune sau mai sigure decat alte medicamentele.
De cata activitate fizica am nevoie cand ma apropii de menopauza?
Activitatea fizica ajuta la multe domenii ale vietii dvs., inclusiv starea de spirit, de somn, si sanatatea inimii. Tinteste pentru:
- Cel putin 2 ore si 30 de minute pe saptamana de activitate fizica moderata de aerobic sau 1 ora si 15 de minute de activitate aerobica energica sau o combinatie a celor doua
- Exercitii care se bazeaza puterea musculara in doua zile in fiecare saptamana.
Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa decideti ce este mai bine.
Am nevoie de o dieta speciala cand ma apropii de menopauza?
O dieta echilibrata va da cele mai multe din ceea ce organismul dumneavoastra are nevoie pentru a ramane sanatos. Aici sunt cateva puncte speciale pentru a fi luate in considerare:
- Persoanele mai in varsta au nevoie de substante nutritive la fel de multe, dar au tendinta de a avea nevoie de mai putine calorii pentru energie. Aflati mai multe despre alimentatie sanatoasa, dupa 50 de ani.
- Femeile de peste 50 de ani au nevoie de 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B12 si 1,5 miligrame de vitamina B6 in fiecare zi. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti nevoie de un supliment de vitamine.
- Dupa menopauza, nevoile unei femei de calciu merg pana la mentinerea sanatatii oaselor. Femeile mai in varsta 51 de ani au nevoie de 1200 miligrame (mg) de calciu in fiecare zi. Vitamina D, de asemenea, este important pentru sanatatea oaselor. Femeile intre 51 - 70 de ani au nevoie de 600 de unitati internationale (UI) de vitamina D in fiecare zi. Femei cu varsta de 71 de ani si mai in varsta au nevoie de 800 UI de vitamina D in fiecare zi.
- Femeile care au trecut de menopauzasi au inca sangerare vaginala, datorata folosirii terapiei hormonala de menopauza ar putea avea nevoie de suplimente de fier.
Urmeaza sa fac o histerectomie. Va cauza aceasta menopauza?
O femeie care are o histerectomie, dar pastreaza ovarele ei nu are menopauza imediat. Deoarece uterul este eliminat, nu mai aveti ciclu menstrual si nu puteti ramane insarcinata. Dar ovarele ar putea produce in continuare hormoni, asa ca nu pot exista alte semne ale menopauzei. Este posibil sa aveti bufeuri, deoarece interventia chirurgicala poate afecta alimentarea cu sange a ovarelor. Mai tarziu, s-ar putea sa aveti menopauza naturala cu un an sau doi mai devreme decat de obicei.
O femeie care isi scoate ambele ovare in timpul histerectomiei are menopauza imediat. Aceasta procedura se numeste ovarectomie bilaterala. O femeie care face aceasta interventie nu mai are ciclu menstrual si poate avea simptome de menopauza imediat. Dupa acesta interventie chirurgicala, adresati-va medicului dumneavoastra cu privire la modul de a gestiona simptomele.
Menopauza, cauzata de interventii chirurgicale, presupune un risc pentru pierderea de masa osoasa si boli de inima. Adresati-va medicului dumneavoastra despre masurile posibile, inclusiv TSH, pentru a ajuta la prevenirea acestor probleme.
Ce se intampla daca am simptome ale menopauzei pana in 40 de ani?
Unele femei au simptome de menopauza si nu mai au cicluri menstruale mult mai devreme decat se astepta. Acest lucru se poate intampla fara niciun motiv clar, sau poate fi cauzat de:
- Tratamente medicale, cum ar fi chirurgia pentru a elimina ovarele;
- Tratamente pentru cancer ovarian, cum ar fi chimioterapie sau radiatii in zona pelviana;
- O problema a sistemului imunitar, in care o celulele proprii femeilor ataca ovarele;
- Cand menopauza vine mai devreme pe cont propriu, se numeste "menopauzei prematura" sau "insuficienta ovariana prematura." Un termen mai bun este "insuficienta ovariana primara", care descrie activitatea scazuta a ovarelor. In unele cazuri, femeile au ovare care produc inca hormoni din timp in timp, si ciclul lor menstrual se poate reintoarce. Unele femei pot ramane insarcinate dupa diagnostic.
Pentru femeile care doresc sa aiba copii si nu pot,menopauza precoce poate fi o sursa de mare necaz. Femeile care doresc sa devina mame pot vorbi cu medicii lor despre alte optiuni, cum ar fi programe donare a avulelor sau adoptie.
Menopauza precoce creste riscul anumitor probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima si osteoporoza. Discutati cu medicul dumneavoastra despre modalitati de a va proteja sanatatea. S-ar putea intreba despre terapia hormonala de menopauza (TSH). Unii cercetatori cred ca riscurile de TSH pentru femei mai tinere ar putea fi mai mici, iar beneficiile mai mari decat pentru femeile care incep la sau dupa TSH varsta tipica de menopauzei.
1.3 Imbatranirea cu TVM
Ce trebuie sa stie femeile despre inaintarea in varsta cu TVM?
Femeile care au un Traumatism vertebro medular (TVM) trebuie sa se pregateasca pentru viitor atunci vine vorba de de ingrijirea sanatatii. Nu destui oameni fac planuri pentru un viitor sanatos. Datorita bunei ingrijiri a sanatatii, programelor de auto-promovare si imbunatatirilor sociale, o femeie cu TVM trebuie sa planifice pentru a inainta in varsta cu acest traumatism.
Ma gandesc la viitor, inseamna sa gandesti despre sanatate preventiva. Acest lucru este important pentru toate femeile, indiferent de gradul de invaliditate, dar este foarte important pentru femeile cu TVM sa fie constiente de preocuparile lor de sanatate speciale. Exista mai multe tipuri de asistenta medicala preventiva. Prevenirea primara se refera la modalitati care ar putea opri o persoana de la dobandirea acestei boli. Un exemplu in acest sens este imunizarea pentru gripa, sau vaccinul antigripal. Acesta este conceput pentru a preveni gripa. Prevenirea secundara se refera la modalitati care pot ajuta doctorii sa detecteze o boala tratabila intr-un stadiu incipient, inainte de a deveni o problema grava. Un exemplu in acest sens este o mamografie. Aceasta nu va preveni cancerul de san, dar mamografiile pot detecta cancerul de san intr-un stadiu timpuriu, astfel incat sa poata fi tratate cu succes.
Imunizarea
Este cu siguranta important pentru toata lumea sa ramana cu TVM actualizat la imunizari. Este de asemenea important pentru persoanele cu TVM pentru a obtine o doza de protectie impotriva unui anumit tip de pneumonie (pneumonia pneumococica). Multi medici cred ca aceasta protectie este pentru persoanele in varsta sau persoanele cu boli pulmonare, dar oamenii cu TVM trebuie sa reamintesc medicul lor ca ei, de asemenea, prezinta un risc pentru pneumonie. Acest lucru este din cauza functiei respiratorii slabita care are loc dupa un prejudiciu.
Testul Babes Papanicolau
Testul Babes Papanicolau este utilizat pentru a detecta cancerul de col uterin. Poate detecta chiar si modificari ale celulelor inainte de a se transforma in cancer. Unele femei au un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin decat altele. Femeile care si-au inceput viata sexuala la o varsta frageda si / sau care au parteneri sexuali multipli prezinta un risc mai mare. Femeile cu risc mai ridicat ar trebui sa fie testate la fiecare doi ani. Acele femei care sunt active sexual, dar nu la risc ridicat ar trebui sa-si faca analizele la fiecare trei ani, daca au avut deja doua sau trei teste normale.Femeile care au suferit o histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului), nu trebuie sa fie analizate cu exceptia cazului in care operatia a fot efectuata din cauza cancerului de col uterin.
Femeile cu leziuni ale maduvei spinarii ar putea avea nevoie planificare pentru testul Babes Papanicolau.
Mamogramele
Cei mai muli experti sunt de acord ca toate femeile cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani ar trebui sa fie analizate o data pe an. Unii medici incurajeaza femeile sa faca prima lor mamografie la varsta de 40 de ani.
Exista unii factori de luat in considerare ce pot creste riscul unei femei de cancer de san:
- 1. O istorie de cancer de san la o ruda de gradul I (mama sau sora), in special in cazul in care cancerul s-a dezvoltat inainte de menopauza;
- 2. Neavand copii sau care au primul copil la o varsta mai inaintata;
- 3. Anumite tipuri de boli de san benigne (non-canceroase), care poate fi vazut pe o mamografie.
Unele femei cu TVM au o mobilitate redusa a mainilor. Acest lucru poate face auto-examinarile sanului dificile. Este chiar mai important ca femeile cu aceasta dificultate sa aibe examene regulate de san si mamografia sa faca parte din rutina a unui plan de ingrijire a sanatatii dumneavoastra.
Osteoporoza
Toate femeile vor experimenta o pierdere treptata a densitatii osoase, dupa 30 de ani. La momentul menopauzei, exista o crestere destul de brusca in pierderea densitatii osoase. Acest lucru poate cauza, unor femei, dezvoltarea osteoporozei. Osteoporoza este o boala care subtiaza si slabeste oasele la punctul in cazul in care se rup usor - mai ales oasele soldului, coloanei vertebrale si articulatiei radio-carpiana.
Femeile cu leziuni ale maduvei spinarii trebuie sa fie deosebit de precaute in prevenirea si tratarea densitate osoase scazute. Pentru primele luni dupa prejudiciu, exista o pierdere a densitatii osoase, in multe parti ale scheletului. Aceasta pierdere se datoreaza in parte unei incapacitati a organismului de a suporta greutatea pe unele oase. Daca o femeie are o leziune a maduvei spinarii la 25 de ani, ce se va intampla atunci cand ea implineste 50 de ani si are menopauza? S-ar putea fi o alta pierdere dramatica a masei osoase. Acest lucru presupune ca femeile cu TVM, sa fie supuse unui risc mai mare de rupere a unui os.
Osteoporoza este in stransa relatie cu lipsa esterogenului si poate fi prevenita prin administrarea suplimentara a hormonilor de esterogen.
Concluzie
Este important pentru femeile cu leziuni ale maduvei spinarii pentru a dezvolta un parteneriat cu medicul lor si planul pentru un viitor sanatos. Aminteste-i medicului dumneavoastra pentru a trata problemele de sanatate care pot fi neglijate in setarea acuta. Asigurati-va ca pentru a practica de prevenire primara si secundara a conditiilor de imunizari prin obtinerea regulate, frotiuri Papanicolau si mamografia. In cele din urma, discutati cu medicul dumneavoastra despre ceea ce puteti face pentru a reduce afecteaza osteoporozei.
Amintiti-va, de ingrijire a sanatatii mai buna astazi poate insemna o sanatate mai buna maine.
Sursa: spinalcord.org
Articol scris de Alisa Dinu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org