Schimbarile care apar in urma unei leziuni la maduva spinarii
Dupa o leziune la maduva spinarii se pot produce deteriorari la nivelul nervilor care controleaza miscarile intestinale. Daca leziunea este mai sus de nivelul T-12, abilitatea de a simti atunci cand rectul este plin se poate pierde. Cu toate acestea, muschiul scfincterian ramane strans iar miscarile intestinale vor avea loc pe baza de reflex. Asta inseamna ca atunci cand rectul este plin, apare reflexul de defecatie, golind intestinul. Acest proces poarta denumirea de reflex intestinal. Reflexul intestinal poate fi controlat astfel incat reflexul de defecatie sa aiba loc intr-un moment adecvant (din punctul de vedere al timpului si al locului). O leziune a maduvei mai sus de nivelul T-12 poate cauza afecta reflexul de defecatie si sa relaxeze muschiul sfincterian. Acest proces este cunoscut sub denumirea de intestin flasc. Managementul acestui tip de intestin necesita tentative frecvente de golire a intestinului prin fortare sau uneori chiar prin eliminarea manuala a scaunului.
Ambele tipuri de intestine neurogene pot fi controlate cu succes pentru a preveni miscari intestinale neprevazute, dar si alte complicatii precum constipatia, diareea, sau incontinenta intestinala (incontinenta fecala).
Programul Managementului intestinal
Programe intestinale
Atunci cand exista o leziune la maduva spinarii, va fi necesara "antrenarea" intestinelor pentru a avea miscari intestinalul in momentele dorite.
Managementul intestinal al fiecarei persoane trebuie adaptat in functie de propriile nevoi. De asemenea, se va tine cont atat de tipul de afectiune si de gradul de lezare al nervilor precum si de alti factori. Componente ale managementului intestinal pot include oricare dintre urmatoarele metode:
- 1. Eliminare manuala - Indepartarea fizica a scaunului din rect. Aceasta metoda poate fi realizata in combinatie cu manevra valsalva (evitati aceasta manevra in caz ca suferiti de afectiuni cardiace).
- 2. Stimulare digitala - Se vor realize miscari circulare cu degetul aratator in rect, acest lucru provocand sfincterul anal sa se relaxeze.
- 3. Supozitoare - Dulcolax (stimuleaza terminatiile nervoase din rect, provocand o contractie intestinala) sau glicerina (atrage apa in scaun pentru a stimula eliminarea).
- 4. Mini clisma - Inmoaie, lubrifiaza si atrage apa in scaun pentru a stimula eliminarea.
Ce sa faceti daca:
Scaunul este prea tare (constipatie)
- Adaugati sau cresteti doza de laxative emoliente (cum ar fi laxativele care contin Docusate) sau laxative de volum (cum ar fi Metamucil sau Citrucel). De asemenea, cresteti consumul de lichide si fibre dietetice precum si nivelul de miscare. Evitati alimentele care pot intari scaunul, cum ar fi bananele si branza.
Scaunul este apos sau moale (diareea)
- Se va intrerupe temporar administrarea oricarui tip de dedurizator de scaun. Se va incerca adaugarea sau cresterea dozei de Metamucil sau Citrucel, care au proprietatea de a creste in volum scaunul. Daca diareea persista mai mult de 24 de ore si este insotita de febra sau scaun cu sange se va consulta de urgenta medicul. Una dintre cauzele frecvente ale diareei este blocarea sau impactarea scaunului (scaunul lichid se scurge in jurul blocajului). Daca suspectati impactarea scaunului consultati medicul dumneavoastra.
Accidente intestinale frecvente
- Asigurati-va ca rectul este golit complet la sfarsitul programului dumneavoastra. Cresteti frecventa programului daca este necesar (persoanele care au intestinal flasc s-ar putea sa necesite golirea intestinului de doua ori de zi). Incercati sa folositi doar o jumatate de supozitor. Examinati densitatea scaunului - daca este prea tare sau prea moale. Se va monitoriza dieta pentru a identifica alimentele care ar putea accentua miscarea intestinala, asa cum este cazul alimentelor picante.
Aparitia unei secretii vascoase
- Daca sesizati o scurgere lipicioasa, clara si uneori urat mirositoare de la rect, incercati sa treceti de la folosirea supozitoarelor la o mini clisma, sau la folosirea a jumatate de supozitor. De asemenea, se poate incerca o eliminare completa a supozitoarelor sau a mini clismei si inceperea unui program de stimulare digitala.
Absenta rezultatelor in 3 sau 4 zile
- Tratati constipatia conform recomandarilor mentionate mai sus. Daca rezultatele intarzie sa apara dupa 3 zile, incercati Laptele de Magneziu (Hidroxidul de Magneziu), sau o doza unica de Herbal Laxative inainte de culcare. Faceti programul intestinal dimineata. Daca rezultatele intarzie sa apara repetati doza de Lapte de Magneziu sau Herbal Laxative si in seara urmatoare. Daca rezultatele lipsesc in dimineata urmatoare, consultati medicul dumneavoastra.
Sangerare rectala
- Incercati sa mentineti un scaun moale. Aveti grija ca stimularea digitala sa fie facuta cu prudenta, folosind suficient lubrifiant, si neaparat sa va pastrati unghiile scurte. Daca sangerarea persista sau este abundenta (mai mult decat cateva picaturi), consultati medicul dumneavoastra.
Gaze excesive
- Cresteti frecventa programului intestinal. Evitati alimentele care formeaza gaze, precum fasole, porumb, ceapa, ardei, ridichi, conopida, varza acra, gulia, castraveti, mere, pepenii si alte alimente care ati observant ca favorizeaza aparitia gazelor. Comprimatele de simeticona va pot ajuta sa reduceti disconfortul gazelor din stomac.
Managementul intestinal ocupa o perioada de timp indelungata pentru a se finalize
- Incercati sa treceti de la supozitoare la mini clisma. Cresteti consumul de fibre dietetice si adaugati sau cresteti folosirea laxativelor de volum. De asemenea, schimbati realizarea programului la o ora diferita, si asigurati-va ca acesta se va realiza dupa masa pentru a favoriza peristaltismul intestinal.
Aparitia disreflexiei autonome in timpul managementului intestinal
- Folositi xilocaina gel (valabil doar cu prescriptie de la medicul dumneavoastra) pentru stimularea digitala. Poate fi necesara inserarea gelului in rect inainte de inceperea programului. Incercati sa mentineti scaunul moale. Daca disreflexia persista apelati la medicul dumneavoastra, deoarece este posibil sa fie necesar tratament medicamentos pentru a trata sau preveni aceasta afectiune.
Retineti!
Articol scris de Mirela Puscas, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org