O Noua Sansa | O Noua Viata

Intelegerea leziunii maduvei spinarii

Intelegerea leziunii maduvei spinarii Intelegerea leziunii maduvei spinarii

Maduva spinarii

Orice leziune la nivelul maduvei este un prejudiciu foarte complex. Oamenii care au suferit o astfel de leziune deseori sunt confuzi atunci cand incearca sa inteleaga ce inseamna sa fii o persoana care a suferit o leziune a maduvei spinarii (TVM). Oare voi fi capabil sa-mi misc mainile? Voi mai putea merge vreodata? Ce pot sa fac? Fiecare leziune este diferita si poate afecta corpul in mod diferit. In randurile care urmeaza este un scurt rezumat al schimbarilor care au loc dupa un astfel de traumatism. Va fi prezentat modul de functionare al maduvei spinarii si de asemenea, care sunt asteptarile realiste pe care o persoana care a suferit un traumatism vertebro-medular ar trebui sa le aiba.

Maduva spinarii normala

Maduva spinarii este o parte a sistemului nervos si este cel mai mare nerv al corpului nostru. Efectuand o sectiune transversala prin maduva spinarii observa ca ea este formata din substanta cenusie la interior si substanta alba la exterior.

  • Substanta cenusie este situata la interior, are forma literei H, si prezinta doua coarne anterioare sau ventrale, voluminoase, formate din neuroni motori somatici, doua coarne posterioare sau dorsale, mai ascutite, care ajung aproape de suprafata maduvei si sunt formate din neuroni senzitivi somatici, doua coame laterale formate din neuroni vegetativi, in jumatatea anterioara neuroni visceromotori, iar in cea posterioara neuroni viscerosenzitivi. Bara transversala a H-ului din sectiunea transversala formeaza comisura cenusie si este strabatuta de canalul ependimar.
  • Substanta alba este situata la exterior si este formata din fibre nervoase mielinice. Coarnele substantei cenusii delimiteaza in substanta alba trei perechi de cordoane: anterioare, posterioare si laterale. In interiorul cordoanelor se delimiteaza fascicule nervoase care sunt: ascendente senzitive (spinotalamic anterior, spinotalamic lateral, spinobulbare - Goli si Burdach, spinocerebelos direct (Flechsig), spinocerebelos incrucisat (Gowers): descendente motorii (piramidal direct, piramidal incrucisat, rubrospinal, tectospinal, olivospinal, vestibulospinal, reticulospinal). in substanta alba medulara exista si fibre de asociatie care fac legatura intre diferite segmente ale maduvei.

Substanta alba este situata la exterior si este formata din fibre nervoase mielinice

Exista 31 de perechi de nervi spinali, dispusi simetric de o parte si de alta a maduvei spinarii: 8 perechi cervicali, 12 perechi toracali (dorsali), 5 perechi lombari, 5 perechi sacrali si o pereche coccigieni. Cu exceptia nervilor toracali (T2-T12) care se distribuie metameric, intercostal, ceilalti nervi spinali formeaza plexuri: cervical (C1-C4), brahial (C5-T1), sacral (L5-S5), coccigian (S4-S5). Un nerv spinal este alcatuit din trei parti: radacini, trunchi si ramuri.

Nervii sunt structuri care contin fibre nervoase. Maduva spinarii are multe fibre nervoase spinale care transmit mesaje intre creier si diferite parti ale corpului. Aceste mesaje pot spune corpului sa se miste. Alte fibre nervoase trimit si primesc mesaje despre simturi sau senzatii catre creier dispre corp, precum caldura, frigul sau durerea.

Reflexul spinal. Fibrele nervoase trimit si primesc mesaje

Deosebim acte reflexe medulare somatice si acte reflexe medulare vegetative.

  • Reflexele medulare somatice pot fi: monosinapatice, la care arcul lor reflex este constituit numai din doi neuroni (ex.,reflexul rotulian, ahilean); polisinaptice,al caror arc reflex include un numarvariabil de neuroni intercalari intreneuronul senzitiv si cel motor. Se mai numesc reflexe de flexie, de raspuns la actiunea unui stimul nociv (o intepatura, o taietura).
  • Reflexele medulare vegetative se inchid in coarnele laterale ale substantei medulare. Receptorii sunt interoceptori, iar efectorii sunt muschi viscerali sau glande. Exemple de reflexe medulare vegetative sunt: pupilodilatator (C8-T2), cardioaccelerator (T1-T12), vasomotor (T1-T12), de sudoratie (T1-L2), pilomotor(T1-L2), motilitatea tubului digestiv (T6-L2), mictiune  (L1-L3), defecatie (L2-L4), sexuale (L4-L5).

Reflexele ajuta:

  • circulatia produselor alimentare prin tractul digestiv;
  • in golirea vezicii urinare;
  • in golirea intestinului;
  • in erectia penisului;
  • in stimularea fluxului de secretii de la glande sexuale care lubrifica vaginul.

O varietate de reflexe apar prin maduva spinarii

De asemenea, corpul are un sistem nervos autonom care controleaza activitatile involuntare ale organismului precum tensiunea arteriala, temperatura corpului si transpiratia.

Fibrele nervoase care alcatuiesc sitemul de comunicare al corpului pot fi comparate cu un sistem de telefonie. Cablul telefonic (maduva spinarii) trimite mesaje intre biroul central (creierul) si birourile individuale (diferite parti ale corpului) prin intermediul liniilor telefonice (fibre nervoase). Prin intermediul maduvei spinarii se transmit mesajele dintre creier si celelalte parti ale corpului.

Sistemul Nervos Vegetativ

Deoarece maduva spinarii este o parte foarte importata a sistemului nervos, este inconjurata si protejata de oase numite vertebre. Vertebrele sunt suprapuse una peste cealalta alcatuind coloana vertebrala, sau asa cum mai este numita, coloana spinala. Coloana vertebrala este principalul suport al corpului. Maduva spinarii trece prin mijlocul vertebrelor.

Maduva spinarii are o lungime de aproximativ 45 cm si se extinde de la baza creierului coborand in mijlocul spatelui pana aproape de brau. Fasciculele de fibre nervoase care alcatuiesc maduva spinarii sunt neuroni motori superiori (UMNs). Nervii spinali care ramifica maduva spinarii sus si in josul gatului si spatelui se numesc neuroni motori inferiori (LMNs).

Neuroni motori superiori Neuroni motori inferiori

 

Acesti nervi trec prin fiecare vertebra catre toate partile corpului. La capatul maduvei spinarii fibrele nervoase spinale inferioare continua in jos prin canalul spinal pana la coccis.

Fibrele nervoase spinale inferioare

Coloana spinala este impartita in patru sectiuni. Partea de sus este zona cervicala. Aceasta cuprinde opt nervi cervicali si sapte vertebre cervicale. Deplasandu-ne in josul spatelui, urmatoarea sectiune este zona toracica. Include zona pieptului si are doisprezece vertebre toracice. Urmatoarea sectiune este zona lombara si cuprinde cinci vertebre lombare. Ultima sectiune cuprinde cinci vertebre sacrale si se numeste zona sacrala. Structura ososasa din sectiunea sacrala sunt imbinate alcatuind un singur os.

Coloana spinala

Maduva spinarii dupa leziune

Traumatismul maduvei spinarii poate sa apara fie de la o leziune traumatica fie de la o afectiune la nivelul coloanei vertebrale. In majoritatea leziunilor, coloana vertebrala comprima maduva spinarii cauzand vanatai si inflamatii. Uneori, leziunea poate consta in sectionarea maduvei si/sau a fibrelor nervoase. O infectie sau o boala poate duce la afectiuni similare. Dupa leziunea maduvei spinarii, toti nervii de deasupra nivelului leziunii continua sa functioneze asa cum au functionat dintotdeauna. De la nivelul leziunii si mai in jos, nervii spinali nu mai pot transmite mesajele dintre creier si celelalte parti ale corpului asa cum au facut-o si inainte de vatamare.

Medicul trebuie sa examineze pacientul pentru a intelege cat de afectata a fost maduva spiarii. Radiografia poate arata unde a avut loc traumatismul la nivelul vertebrelor. Doctorul va efectua testul "intepatura de ac" pentru a verifica simturile pacientului pe intreg corpul (nivel senzorial). De asemenea, doctoral va intreba "ce parti ale corpului puteti misca?" si va testa puterea grupurilor de muschi cheie (nivel motor). Aceste examinari sunt importante deoarece vor arata care nervi si grupe musculare functioneaza.

Maduva spinarii dupa leziune

Leziunea unei persoane este descrisa de nivelul si tipul acesteia. Nivelul leziunii unei persoane care a suferit TVM reprezinta punctul maduvei spinarii sub care exista o scadere sau chiar o absenta a simturilor (nivel senzorial) si/sau a miscarilor (nivel motor).

Tetraplegia (initial a fost numita quadriplegia) descrie, in general, conditia unei persoane care a suferit leziune spinala ce este cuprinsa intre nivelele C1 si T1. Acesti indivizi pot experimenta o pierdere a simturilor si/sau a miscarilor la nivelul capului, gatului, umerilor, mainilor si/sau partea superioara a pieptului.

Paraplegia este termenul care descrie, in general, starea unor persoane care si-au pierdut simturile si/sau sunt incapabile sa miste partea inferioara a corpului. Partile corpului care pot fi afectate sunt pieptul, stomacul, soldurile, picioarele. O persoana care are o leziune cuprinsa intre nivelul T2 si S5 are paraplegie.

Cu cat leziunea maduvei spinarii este mai sus in coloana vertebrala, sau mai aproape de creier, cu atat mai mare este efectul pe care il are asupra miscarilor corpului si a perceptiei simturilor. Mai multa abilitate de miscare, simturi si control voluntar asupra sistemului corpului sunt prezente la leziunile cat mai joase. De exemplu, o persoana cu un traumatism la nivel C5 are o scadere sau chiar o pierdere a simturilor si miscarilor sub al 5-lea segment cervical al maduvei spinarii. O leziune la nivelul T8 va indica o scadere sau o pierdere totala a simturilor si miscarilor sub al 8-lea segment toracic al maduvei spinarii. O persoana cu o leziune la nivelul T8 va avea o abilitate mai mare a perceperii simturilor si a miscarilor decat o persoana cu o leziune la nivelul C5.

Leziunea totala vs leziunea partiala

Gradul mai ridicat sau mai scazut de simturi si miscari pe care individul le are depinde de tipul de leziune, totala sau partiala. O leziune totala indica faptul ca nu exista functii motorii sau senzoriale in zona S4 sau S5 sau in zona anala. Unele persoane care au leziuni partiale pot avea functii senzoriale insa functiile motorii sunt reduse sau chiar absente. De asemenea, unii pacienti pot avea abilitati motorii dar simturi reduse sau chiar absente. Leziunile partiale difera deoarece prejudiciile asupra fibrelor nervoase asupra fiecarei persoane sunt diferite. Acest fapt face sa fie imposibil de estimat cu exactitate masura in care functiile motorii si senzoriale ale individului vor reaparea. Exista sanse foarte mari ca activitatile motorii sau senzoriale sa reapara in proportie redusa sau in unele cazuri chiar completa la indivizii care au suferit leziune partiala.

Harta dermatoamelor. Leziunea totala vs leziunea partiala

Schimbari dupa leziunea initiala

Uneori maduva spinarii poate fi doar contuzionata sau inflamata dupa leziunea initiala. Pe masura ce inflamatia dispare, nervii pot incepe sa functioneze din nou. Nu exista niciun test pana in momentul de fata care sa indice cati nervi, daca exista vreounul, vor incepe sa functioneze din nou cand lucrul acesta se va intampla. Unele persoane au miscari involuntare precum contractii sau tremur. Aceste miscari sunt numite spasme. Spasmele nu sunt semne de recuperare. Acestea apar aunci cand un semnal este transmis gresit de catre nerv si face ca muschiul sa se miste. De cele mai multe ori indivizii nu pot controla aceste miscari. Pe langa afectarea functiilor motorii si senzoriale, leziunea maduvei spinarii are consecinte si asupra modului de functionare ale altor sisteme ale corpului.

Pe durata reabilitarii, o echipa de medici va vor ajuta sa invatati noi metode de a gestiona activitatile zilnice si de asemenea, cum sa va mentineti sanatosi.

Articol scris de Mirela Puscas, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Mai multe din această categorie: Viata dupa o leziune la maduva spinarii »

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version