Disreflexia autonoma apare ca o vezica urinara plina, cand un stimul iritant este introdus in corp sub nivelul leziunii maduvei spinarii. Stimulul trimite impulsuri nervoase catre maduva spinarii, unde acestea strabat in sus, pana cand sunt blocate de leziunea de la nivelul prejudiciului. Din cauza ca impulsurile nu pot ajunge la creier, un reflex este activat incat creste activitatea partii afectate a Sistemului Nervos Autonom. Aceasta duce la spasme si la o ingustare a vaselor de sange, care cauzeaza o crestere a presiunii sangelui.
Semne si simptome
- Aparitia durerii de cap (cauzata de cresterea presiunii sangelui);
- Acnee (cosuri de gasca);
- Transpiratie la nivelul ranii;
- Congestie nazala;
- Puls scazut;
- Patarea pielii;
- Agitatie;
- Hipertensiune (presiunea sangelui mai mare de 200/100);
- Fata imbujorata (inrosita);
- Pete rosii pe piele la nivelul ranii spinale;
- Transpiratie la nivelul ranii spinale;
- Greata;
- Puls mic (< 60 batai pe minut);
- Piele rece, umeda sub nivelul ranii spinale.
Evitarea Disreflexiei Autonome
- A se evita presiunea asupra zonei afectate la asezarea pe pat/ scaun;
- A se evita arsurile solare / cele prin oparire;
- A se mentine un program de tranzit intestinal regulat;
- Dieta bine echilibrata si consum adecvat de lichide;
- Respectarea medicatiei;
- Daca ai introdus un cateter, pastreaza tubul neindoit, pastreaza sacii de drenaj goi, verifica zilnic depunerile din interiorul cateterului;
- Daca esti intr-un program de cateterizare intermitent, cateterizeaza tu insuti ori de cate ori este nevoie pentru a preveni supraumplerea;
- Poarta cu tine un echipament de cateter intermitent cand nu esti acasa;
- Fa evaluari de rutina ale pielii.
Cauzele disreflexiei autonome
Pot exista multi stimuli care sa cauzeze DA. Orice a fost dureros, inconfortabil, sau iritant fizic inainte de aparitia ranii poate afecta DA dupa ranire. Cea mai frecventa cauza pare a fi supraumplerea vezicii urinare. Aceasta poate fi cauzata de un blocaj in timpul drenajului urinar, de infectia vezicii (cistita), golirea inadecvata a vezicii, spasme ale vezicii, sau posibile pietre in vezica.
Stimuli care cauzeaza disreflexia autonoma:
Vezica urinara (cel mai frecvent)
- Infectia tractului urinar;
- Retentia de urina;
- Cateter blocat;
- Supraumplerea sacului de colectare;
- Dezacordul cu programul intermitent de cateterizare.
Intestine
- Constipatie / impactare;
- Distensie in timpul programului de defecatie (stimulare digitala);
- Hemoroizi sau fisuri anale;
- Infectie sau iritatie (ex. apendicita).
Dereglari la nivelul pielii
- Orice iritare directa sub nivelul ranii;
- Dureri intense;
- Unghiile de la picioare incarnate;
- Arsuri;
- Haine stramte sau restrictive sau presiune asupra pielii din cauza statului pe haine cutate.
Activitatea sexuala
- Hiperstimulare in timpul activitatii sexuale (stimuli in regiunea pelviana care in mod normal ar fi durerosi daca senzatia ar fi prezenta);
- Crampe menstruale;
- Travaliu si nastere.
Altele
- Conditii abdominale acute (ulcer gastric, colita, peritonita);
- Fracturi ale scheletului;
- Statul pe scrot.
Tratarea disreflexiei autonome
Tratamentul trebuie initiat rapid pentru a preveni complicatiile. Mai intai, se ramane intr-o pozitie fixa, dar se incearca imediat eliberarea presiunii. Te poti aseza tu insuti in pat, dar sa-ti tii permanent capul ridicat. Vezica plina este cauza cea mai comuna; verifica sistemul de drenaj urinar. Daca ai o sonda Foley sau cateter suprapubian, verifica urmatoarele:
- rana ta este incarcata?
- exista un nod la nivelul tubului?
- sacul de drenaj este la un nivel mai ridicat decat vezica ta?
- cateterul este infundat?
Dupa rezolvarea problemei evidente, in cazul in care cateterul tau nu dreneaza in 2-3 minute, acesta trebuie schimbat imediat. Daca nu ai sonda Foley sau cateter suprapubian, fa o cataterizare si goleste-ti vezica. Daca vezica ta nu a declansat, cauza poate fi intestinul. Fa o stimulare digitala si goleste-ti intestinul. Daca realizezi o stimulare digitala cand incep sa apara simptomele, opreste procedura si reia-o dupa ce simptomele se remit. Daca vezica sau intestinul nu sunt cauza, atunci verifica sa vezi daca:
- ai o durere intensa;
- ai o unghie a piciorului incarnata, sau
- ai un os fracturat.
Identifica si misca des stimulul oricand este posibil. Adesea doar aceasta are succes pentru ca sindromul sa scada fara a fi nevoie de tratament medicamentos. Este bine de asemenea pentru persoana care prezinta simptome sa efectueze verificari frecvente ale presiunii sangelui in timpul rezolvarii problemei.
Cand cauza suspectata este:
- Vezica urinara: Verifica cateterul - indeparteaza nodul daca il gasesti, goleste sacul de colectare a urinei, iriga cateterul. In cazul in care cateterul nu dreneaza, inlocuieste-l imediat. Daca un program intermitent de cateterizare este in derulare, trebuie facuta imediat o cateterizare corecta cu drenaj lent pentru prevenirea spasmelor vezicii.
- Intestinul: Daca problema se intampla in timpul stimularii digitale, opreste stimularea in timpul simptomelor si semnele scad. Tine cont de folosirea unei alifii anestezice prescrise pentru a inabusi stimulul daunator. Daca intervine constipatia, actionati pentru eliminarea fecalelor. Daca acest lucru se intampla in timpul defecatiei spontane in pat, incearca realizarea defecatiei folosind plosca. Ia in considerare un masaj abdominal in locul unei stimulari digitale.
- Pielea: Indeparteaza imbracamintea. Verifica sursa posibilului stimul frecvent - verifica intensitatea durerii inclusiv a talpilor si a calcaielor, problemele unghiilor picioarelor.
Important de retinut:
Daca nu reusesti sa identifici stimulul care cauzeaza DA, sau daca incercarile tale de a primi stimuli dispare, ai nevoie sa obtii tratament medical de urgenta. In vreme ce nu toti medicii sunt familiarizati cu DA si tratamentul sau, tu trebuie sa porti la tine o fisa care sa descrie conditia si tratamentul necesar.
Articol scris de Elisa Bratiloveanu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org