O Noua Sansa | O Noua Viata

Despre mers si antrenarea lui

Despre mers si antrenarea lui Despre mers si antrenarea lui

Despre antrenarea mersului. Oferind beneficii in domeniul sanatatii foarte importante si o sansa de a trece la o mai mare independenta, antrenarea mersului este o optiune importanta pentru multe persoane care au o leziune vertebro-medulara. Acest articol va viza eficacitatea antrenarii mersului, ce poate face pentru tine, si ce e nou la antrenarea mersului in materie de tehnologie si cercetare.

Cum functioneaza antrenarea mersului

Terapia antrenarii mersului ajuta persoanele cu leziuni vertebro-medulare sa stea in picioare si sa mearga cu ajutor din partea mecanicii sau alt fel de ajutor, uneori din partea oamenilor. Multi cercetatori considera ca antrenarea mersului ar trebui sa inceapa cat mai repede si mai prudent posibil dupa dobandirea traumatismului.

Dupa parerea lui Eric Harness, cofondatorul si directorul cercetarii si dezvoltarii Proiectului Mersul din Carlsbad, California, pentru ca o persoana cu TVM sa fie un candidat bun pentru antrenarea mersului, atriculatiile lui sau ale ei trebuie sa fie destul de stabile ca sa existe un risc limitat de hiperextensie sau alte tipuri de daune ale articulatiilor. Persoana trebuie sa fie in stare sa suporte hamul in jurul trunchiului si intre picioare.

Antrenamentul suportarii mecanice a greutatii corporale foloseste un sistem de suport constand intr-un mecanism de macara ce se ataseaza la o barna deasupra capului. Hamul este prins de barna ce ridica si sprijina cand o persoana foloseste mecanismul.

"Depinde de functiile clientului, pot fi implicate pana la 4 specialisti sau ajutoare in miscarea picioarelor, oferind sprijin in zona pelviana si fixand-o", a spus Harness. "Specialistii isi pozitioneaza mainile in asa fel incat o mana e chiar sub genunchi iar alta sustine glezna".

Antrenarea mersului robotizat, unde o masinarie sustine subiectul, in prezent dispozitive cum ar fi Lokomatul (hacoma.com) fac asta. Avantajul acestei antrenari robotice este faptul ca necesita mai putini terapeuti care sa lucreze cu pacientul - dar exista si un dezavantaj, dupa parerea lui Harness.

"Dupa parerea mea, problema dispozitivelor robotice care sunt folosite momentan este ca nu permit greseli sau discrepante in mersului unei persoane. Lokomatul este foarte strict in structura mersului".

Lokomatul este foarte strict in structura mersului

Potrivit expertilor in domeniu, exista momente cand e mai avantajos sa faci antrenamentul suportarii mecanice a greutatii corporale cu asistenti umani in locul robotilor.

"Terapeutii experimentati nu pot fi inlocuiti", a spus Dr. Bradley A. Marcus, directorul Laboratorului Medical de Reabilitare si Cinematica din San Diego. "Orice institutie care poate sa faca antrenamentul suportarii mecanice a greutatii corporale cu Lokomatul va putea de asemena sa o faca manual luand jos picioarele robotice cand e nevoie".

Ce poate face antrenarea mersului pentru tine

Cand persoanele cu un TVM participa la exercitiile de statica si de mers, au o serie de beneficii in ceea ce priveste sanatatea. Antrenarea mersului, ca si alte forme de exercitiu, imbunatateste sanatatea cardiovasculara si cea respiratorie, de asemenea scade riscul oseoporozei. Persoanele cu TVM se bucura de asemenea de reducerea efectelor secundare, inclusiv de reducerea durerilor de presiune si de cea a infectiilor tractului urinar.

Persoanele cu TVM incomplet pot sa-si imbunatateasca viteza mersului cand se supun antrenarii obisnuite a mersului, care contribuie la o independenta si eficacitate mai buna.

"Desi o persoana se poate tot timpul baza pe o forma de echipament de suport in timpul mersului, oportunitatea de a umbla este nepretuita pentru sanatatea muschilor si a articulatiilor si pentru rezistenta cardiovasculara, asa cum exercitiul activ este sanatos pentru fiecare individ", a spus Lori Potts, un fizioterapeut al companiei Rifton Equipment, companie ce elaboreaza noi dispozitive de antrenare a mersului.

Cele mai recente descoperiri

Lucruri emotionante au loc in domeniul antrenarii mersului atat in cercetare cat si in tehnologie.

In materie de cercetare, Serviciile Traumatismului Vertebro Medular din spitalul Helen Hazes din vestul Heverstraw-ului, New Zork a format o echipa cu Institutul Wadsworth din New Zork ca sa studieze o forma a terapiei biofeedback sperand va ajuta in mod obisnuit sa antreneze reflexele maduvei spinarii la oamenii care au dificultati in a se deplasa din cauza TVM incomplet.

Echipa de cercetatori spera ca forma lor de terapie de antrenare a mersului, denumita electrostimulare, va ajuta persoanele cu TVM sa aiba nevoie de proteze mai putine si sa mearga cu mai putine dispozitive de sustinere.

Aceasta terapie antreneaza muschiul dorso-flexor si antero tibial - care permite gleznelor sa se indoaie ca sa tina degetele pe podea.

"Legam subiectii la un aparat biofeedback", a spus directorul programului Elaine DeFrancesco. "Daca contracta muschii corect, ecranul se face verde si primesc o recompensa in bani. Daca se face rosu, nu au reactionat la reflexul H".

In timp, persoanele participante la studiu pot sa isi antreneze mintea si sa incheie ciclul.

Rezultatele studiului sunt incurajatoare. Participantii la studiu au crescut viteza de mers, au diminuat nevoia de ajutor, si si-au imbunatatit sanatatea inimii.

"Se spera sa se utilizeze electrostimularea functionala, antrenarea aparatului locomotor si electrostimularea reflexelor ca o terapie combinata - o reteta pentru recuperarea coloanei vertebrale", a spus DeFrancesco. "Electrostimularea functionala si locomotorie este potrivita pentru orice traumatism vertebro-medular. Electromiograma este in prezent specifica traumatismelor vertebrale incomplete, sau persoanelor care isi pot misca picioarele".

electrostimularea functionala pentru recuperarea coloanei vertebrale

DeFrancesco a spus ca ar putea dura ani pana ca aceasta terapie sa fie disponibila la scara larga, dar grupul de la Helen Hayes accepta momentan pacienti noi cu TVM incomplet. Cei interesati pot afla mai multe accesand helenhayeshospital.org.

In materie de tehnologie, Echipamentul Rifton a creat un aparat de mers flexibil numit Rifton Pacer XL, care este facut sa fie o parte a recuperarii continue dupa antrenamentul suportarii mecanice a greutatii corporale dar pentru un mers mai independent. Pacer-ul se poate ajusta chiar si pentru persoane mai mari si poate trece de usi de 32" pentru a se folosi in interior.

"Pacer-ul are suporturi ajustabile pentru pozitionarea posturala si pentru asistenta de sustinere a greutatii", a spus Potts. "Sustinatorul soldului se comporta ca un leagan pentru a sustine greutatea, suporturile pieptului tine imediat trunchiul intr-o pozitie, sustinaatoarele bratelor se comporta si ele ca un suport pentru a tine greutatea si a manevra dispozitivul. Alte suporturi ghideaza pozitia extremitatii de jos. Transferul in Pacer are loc fie cu ajutor manual din sezand pana in standing, cadrul dispozitivului, fixand soldul intr-un loc, sau folosind Rifton SoloLift, un dispozitiv de transfer care se foloseste cu Pacer".

Rifton Pacer XL

Pacer-ul este creat sa ofere un nivel de suport personalizat, ajutand persoanele care au suverit un TVM sa isi imbunatateasca forta corporala si abilitatea de a merge in timp. Afla mai multe accesand rifton.com.

Ce se intampla mai departe?

Dr. Marcus de la Laboratorul Medical de Recuperare si Cinematica din San Diego a dezvaluit trei tehnologii inovatoare aditionale de antrenare a mersului:

Genunchiul Bionic Tibion: Un genunchi robotizat care poate ajuta pacientii carea au cvadricepsul mai slab sa isi intinda picioarele. Tibionul s-a aratat promitator in imbunatatirea mobilitatii a pacientilor care au suferit un atac cerebral. Va fi in curand testat pe pacienti intr-un studiu facut la Laboratorul Medical de Recuperare si Cinematica pentru pacienti cu TVM incomplete, cu scleroza multipla, si cu fractura de coloana. Afla mai multe accesand tibion.com.

ReWalk: Dispozitivul ReWalk este in prezent testat la Centrul de Reabilitare Moss din Philadelphia. Afla mai multe accesand argomedtec.com.

Lokomat Pro cu reactie amplificata: Laboratorul Medical de Recuperare si Cinematica este unul din cele trei centre din tara care au acest aparat. Afla mai multe accesand hacoma.com.

Inainte de inceperea programului de antrenare a mersului

Asigura-te ca orice program de antrenare a mersului pe care vrei sa il faci se potriveste si va satisface nevoile.

Dr. Marcus pune accent pe importanta ingrijirii individualizate cand e vorba de antrenrea mersului.

"Cand te referi la antrenarea mersului, nu fiecare pacient e la fel, asa ca e important ca programul de antrenare a mersului sa nu fie superficial", a spus Dr. Marcus. "Fiecare caz trebuie analizat in parte. Antrenarea mersului trebuie sa aiba in vedere istoricul medical personal si situatia fiecarui pacient pentru a evita alte traumatisme".

Sursa: spinalcord.com

Articol scris de Rodica Mitu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version