O Noua Sansa | O Noua Viata

Mi se potriveste acest scaun cu rotile?

Mi se potriveste acest scaun cu rotile?

Intr-un anumit moment, orice utilizator de scaun cu rotile va avea nevoie sa ii fie reglat scaunul. Daca nu aveti un terapeut ocupational care sa vi-l regleze, probabil ca nu veti sti de unde sa incepeti si ce sa masurati. Asa ca, sa incepem:

Aveti nevoie sa faceti trei masuratori inainte de a patrunde cu curaj in lumea reglarii scaunelor cu rotile. Mai sunt si altele, dar sunt in general ajustabile pe scaun. Sunt doua masuratori care NU sunt ajustabile pe 99,9% dintre scaune: latimea si adancimea scaunului. Este bine sa stiti si distanta dintre scaun si suportul pentru picioare, iar acest articol va da detalii despre cum sa obtineti aceste trei masuratori.

Instrumente:

  • Veti avea nevoie de o suprafata pe care sa va asezati;
  • Doua carti grele. Bineinteles ca nu e musai sa fie carti despre terapia ocupationala, LOL;
  • O ruleta.

Latimea scaunului: Prima si cea mai importanta masuratoare este latimea scaunului. Majoritatea oamenilor incearca sa isi aleaga cea mai mica latimea pentru ca un scaun mai ingust incape mai usor pe usi decat un scaun mai lat. O sa vreti de asemenea sa aveti un scaun mai ingust pentru a evita alunecarea pe o parte a scaunului si pentru a evita posturile anormale. Cei mai multi doresc un scaun care "sa le vina manusa".

Pentru a masura latimea scaunului asezati-va in sezut. Puneti cartile langa fiecare coapsa, la punctul cel mai lat. Ca sa se potriveasca "ca o manusa", ar fi bine sa lasati cartile sa va atinga coapsele. Pentru un scaun mai lat este bine sa lasati un pic de spatiu intre carte si coapsa. E bine sa mai fie un pic de spatiu daca nu simtiti nimic, deoarece daca aveti bare laterale, acestea va pot apasa pe coapse si pot produce escare.

stati in fund

O data asezati asa, masurati spatiul dintre carti. Puteti face acest lucru cu o persoana care sa va ajute sau va puteti ridica si puteti masura dumneavoastra:

latimea scaunului

Distanta dintre cele doua carti este latimea scaunului. Puteti sa ingustati cu vreo 2 cm pentru a fi mai confortabil (daca simtiti) sau sa latiti cu vreo 2 cm pentru un pic de spatiu de palton, iarna. Dupa preferinta.

Adancimea scaunului: Adancimea scaunului este, probabil, a doua masuratoare importanta. Daca scaunul este prea adanc, fie cablul de siguranta va va jena in spatele genunchilor, fie va veti rani picioarele. Daca scaunul este prea ingust, genunchii vor iesi in fata si nu veti mai avea loc pentru distribuirea presiunii. Unora le plac scaunele mai scurte, asa ca, si adancimea scaunului tot o problema de preferinta este, dar asa va voi da o idee despre ce aveti nevoie.

Inca o data stand pe fund, trageti-va in spate pana ce dosul picioarelor atinge marginea suprafetei de sprijin:

stand pe fund

Stati drept sau puneti o carte la spate. Acum masurati distanta dintre carte si marginea suprafetei:

stati drept

adancimea scaunului

Aceasta este adancimea MAXIMA a scaunului. V-as recomanda sa o scurtati cu 2-3 cm, cel putin 2,5 cm. Elementele de suspendare ale scaunului se vor intinde in timp si va trebui sa ajungeti sub picioare pentru a le misca si muta. Unii oameni scurteaza chiar si 7 cm. Inca o data, depinde de preferinte. Modelul nostru este 41 x 46 si utilizeaza un model de scaun de 38 x 41 cm. Un model de scaun cu o adancime de 46 cm il deranja in spatele genunchilor. Ii ies genunchii in afara, dar ii place cum se simte in scaun. Eu am 35 x 43, dar folosesc un scaun de 38 x 41 pentru ca uneori cresc in greutate. Coapsele nu ii ating barele de margine si coapsele modelului nostru au spatiu in lateral.

Distanta dintre scaun si suportul pentru picioare: Aceasta este una dintre masuratorile pe care fie le faci bine fie le gresesti total, care oricum va trebui ajustata, dar acest articol are drept scop sa va dea o idee generala cu privire la masurarea distantei dintre scaun si suportul pentru picioare, mai ales daca fie sunteti foarte inalt, fie foarte scund. Pentru inceput asezati-va in sezut. Sprijiniti-va picioarele de carti ca sa nu va atarne si sa nu simtiti ca marginea suprafetei de sprijin va apasa prea tare pe picioare. Incercati sa distribuiti presiunea in mod egal.

Masurati distanta dintre parte de jos a piciorului (genunchi) pana la partea de jos a labei piciorului, cu pantofi in picioare:

masurati distanta dintre parte de jos a piciorului

Scadeti grosimea pernei (este cam de 10 cm iar atunci cand va asezati in ea, va ridica cam 3 cm) si astfel obtineti distanta dintre scaun si suportul pentru picioare. Daca nu sunteti absolut sigur ca aceasta este dimensiunea distantei dintre scaun si suportul de picioare, NU VA CUMPARATI un scaun care sa nu aiba suportul pentru picioare reglabil pe inaltime. Cu aceasta masuratoare va asigurati ca se regleaza pentru dimensiunea pe care o aveti dumneavoastra si ca va mai lasa un pic de spatiu. Daca distanta dintre scaun si suportul pentru picioare (fara perna) este de 30 cm, ar fi bine sa nu luati un scaun care sa se regleze intre 30 si 40 cm, deoarece sunteti la limita domeniului de reglare.

Asta este. Acum stiti sa faceti masuratorile de baza pentru scaun.

Alte masuratori importante de care trebuie sa tineti cont:

Inaltimea spetezei: aceasta este reglabila la 80-90% dintre scaune. In general nu e bine sa cumparati un scaun cu un spatar care este mai inalt decat omoplatii si nici mai jos de sale. Va trebui sa va jucati un pic cu reglarea spatarului pentru inaltimea perfecta, iar aceasta este o problema de alegere personala.

Latimea suportului pentru picioare: Ce faceti daca suportul pentru picioare este prea ingust pentru picioarele dumneavoastra atunci cand purtati pantofii preferati? Chir asa. Unele scaune au suporturi pentru picioare foarte inguste pentru ca sunt pentru oameni scunzi sau oameni ale caror picioare au fost amputate. Asigurati-va ca stiti cat este de lat.

Dimensiunea rotii din spate: As zice ca 75% dintre scaune au roti de 61 cm. Daca sunteti foarte inalt si aveti nevoie de un scaun inalt, sau sunteti supraponderal, sau aveti brate lungi, ar trebui sa incercati scaune cu roti de 64 sau 66 cm. Sunt mai usor de impins in panta, deoarece aveti "angrenaj" in spate

Centrul de greutate: Daca este primul scaun, TREBUIE sa aiba centrul de greutate reglabil. Aceasta este pozitia axului posterior al scaunului. Unul prea in fata va face sa cadeti pe spate. Unul prea pe spate va obliga sa impingeti prea greu rotile. Este unul dintre punctele pe care trebuie sa le incercati de unul singur.

Articol scris de Cristina Bleotu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Mai multe din această categorie: Diagrama pieselor fotoliului rulant manual »

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version