O Noua Sansa | O Noua Viata

Switch to desktop

Diagrama pieselor fotoliului rulant manual tip sport

Fotoliu rulant manual tip sport Fotoliu rulant manual tip sport

Exista un numar mare de fotolii rulante pe piata si este foarte important sa se gaseasca cel care se potriveste cel mai bine utilizatorului. Fotoliul rulant tip sport, sau fotoliul rulant ultra usor, este foarte popular, atat in randul persoanelor care sunt foarte active, cat si in randul persoanelor care il considera mai usor si mai confortabil in utilizare.

*Va rugam sa observati ca unele dintre caracteristicile de mai jos nu sunt prezentate in ilustratie, pentru ca, de obicei, nu se regasesc pe un fotoliul rulant tip sport.

Diagrama pieselor fotoliului rulant manual tip sport

 • 1. Spatarul
 • 2. Axul din spate
 • 3. Rotile din spate
 • 4. Barele pentru control manual
 • 5. Sezutul
 • 6. Cadrul
 • 7. Traversa
 • 8. Ansamblul frontal
 • 9. Suportul pentru picioare
 • 10. Rotile frontale
 • 11. Rotile anti-basculare
 • 12. Franele
 • 13. Parghiile basculante
 • 14. Centurile de siguranta
 • 15. Manerele de impingere
 • 16. Tapiteria
 • 17. Suporturile pentru brate
 • 18. Partile laterale din metal

1. Spatarul: Spatarului unui fotoliu rulant sport este de obicei mai scund decat spatarul unui fotoliu rulant conventional. In mod tipic, spatarul este cuprins intre 28 cm si 38 cm. Spatarul este de obicei reglabil si sunt disponibile si modele de la 18 cm - 28 cm la 38 cm - 48 m. Un spatar mai scund poate permite miscarea sporita a trunchiului.

2. Axul din spate: In timp ce la un fotoliu rulant conventional, axul este situat direct sub sezut, multe fotolii rulante tip sport au axe care se regleaza. Acestea se pot pozitiona mai aproape de partea din fata a scaunului, reducand baza rotilor si facand fotoliul rulant mai manevrabil. In timp ce este mai manevrabila si mai usor de impins, o baza a rotilor mai mica reduce stabilitatea fotoliului rulant. Pentru a spori stabilitatea, in detrimentul manevrabilitatii, axul se poate muta mai in spate spre partea din spate a fotoliului rulant. Il face si putin mai greu de impins, dar creste puterea cursei. In loc de un ax mobil, unele fotolii rulante de tip sport au in schimb un sezut mobil.

3. Rotile din spate: Rotile din spate au de obicei aceeasi dimensiune ca si fotoliile rulante conventionale, dar uneori, pentru concursuri de viteza, se utilizeaza roti mai mari. Au rulmenti de precizie si sunt concepute pentru a fi cat mai usoare. Astfel, fotoliul rulant este mai usor de miscat si se reduce frecarea. De obicei au un buton de eliberare rapida pentru ca axul sa se mute sau pentru ca roata sa fie inlocuita rapid si usor. Majoritatea au roti cu spite, desi unele fotolii rulante tip sport au jante solide.

De obicei se utilizeaza anvelope pneumatice, pentru presiune mult mai mare decat anvelopele traditionale. Anvelopele pneumatice sunt minunate in exterior, deoarece asigura o mai buna absorbtie a socurilor. La fel ca si bicicletele de curse, anvelopele sunt uneori foarte inguste.

Deseori, convexitatea rotii, unghiul, este ajustata, la fel ca la masinile sport, cu partea de jos a rotii mai departata decat partea de sus. Astfel roata este mai apropiata de corpul utilizatorului, pentru mai multa eficienta in utilizarea energiei. O baza a rotilor mai mare ofera avantajul unui fotoliu rulant stabil care este usor de manevrat.

Acest lucru pune  problema la utilizarea in interior cand trebuie sa se treaca prin usi stramte si face transportul fotoliului rulant mai dificil. Unele permit reglarea convexitatii intr-un mod "toe in" (apropiere in fata) pentru utilizarea in interior.

4. Barele pentru control manual: Barele pentru controlul manual sunt de obicei acoperite cu spuma care este acoperita cu vinilin, desi bara este fabricata din metal. Acest lucru o face mai usor de apucat, totusi vinilinul poate fi foarte neted si poate produce arsuri ale degetelor. Se poate adauga mai multa sau mai putina captuseala pentru o varietate de moduri de prindere.

Deseori se utilizeaza bare pentru controlul manual mai mici ce necesita mai multa energie la pornire dar permit ating ere unei viteze mai mari. Barele mai mici permit mentinerea vitezei de catre utilizator, mai usor. Din multe puncte de vedere, dimensiunea barelor este asemanatoare cu diversele viteze ale unei biciclete.

Uneori, pentru persoanele cu putina putere sau mobilitate a trunchiului, se adauga la bare extensii mici care se extind in afara fotoliului rulant la un unghi care face mai usoara miscarea rotilor.

5. Sezutul: Sezutul are deseori parti de velcro, ce permit prinderea pernelor sau a gentilor. Spatarul scund al sezutului permite o gama mai larga de miscari si ridica putin genunchii, imbunatatind stabilitatea.

6. Cadrul: Cadrul fotoliului rulant tip sport este fabricat din metale care sunt foarte usoare, precum aluminiul, titanul si grafitul. Deseori, intregul fotoliu rulant va cantari peste 13 kg, care reprezinta aproximativ jumatate din cat cantareste un fotoliu rulant conventional. Exista unele care, totusi, cantaresc 13 kg. Cu cat este mai usor cadrul, cu atat este mai usor de propulsat.

In mod traditional, cadrul fotoliilor rulante tip sport era rigid. Acest lucru i-a imbunatatit performantele si l-a facut mai rigid, dar l-a facut mai greu de transportat. Sezutul ar trebui sa se plieze inainte si iar rotile din spate mai mari trebuie indepartate. Totusi, in ultima vreme, mai multi producatori au inceput sa fabrice fotolii rulante tip sport care se pliaza, ceea ce face transportul mai usor.

7. Traversa: Traversa inlocuieste barele transversale de la fotoliile rulante conventionale si face cadrul mai rezistent. La plierea fotoliilor rulante tip sport, cadrele sunt echipate cu sisteme de blocare pentru a impiedica plierea atunci cand acest lucru nu este necesar.

8. Ansamblul frontal: Ansamblul frontal se refera la suportul pentru picioare si la barele care il leaga pe acesta de cadru. In mod traditional, ansamblul frontal nu era detasabil, ceea ce imbunatatea stabilitatea cadrului. Totusi acest fapt putea face transferul in si din scaun mai greu, unele fotolii rulante tip sport acum au ansamblul frontal detasabil.

9. Suporturile pentru picioare: Suportul pentru picioare este, de obicei, format dintr-o piesa si fabricat din mai multe tevi de metal, nu dintr-o platforma. Este de obicei mai aproape de cadru decat la fotoliile rulante conventionale, reducand raza de intoarcere a fotoliilor rulante tip sport.

10. Rotilele din fata: Rotilele din fata sunt de obicei fabricate din poliuretan solid, desi unele au anvelope de cauciuc solid sau anvelope pneumatice. Rotilele sunt mai mici decat cele utilizate la fotoliul rulant conventional, cu un diametru de 10-13 cm. Totusi, fotolii rulante pentru competitiile sportive au roti frontale mai mari uneori.

11. Rotile anti-basculare: Rotile anti-basculare impiedica bascularea pe spate a fotoliului rulant complet si uneori acestea nu sunt incluse in cele mai noi fotolii rulante.

12. Franele: Majoritatea fotoliilor rulante tip sport nu au frane, desi unele persoane aleg sa le utilizeze. Daca sunt utilizate, cele mai populare sunt franele cu parghie si sunt montate jos pe cadru, pentru ca utilizatorul sa nu se incurce cand impinge sau sa activeze in mod accidental frana. (Nu se regasesc in ilustratie)

13. Parghiile basculante: De obicei, parghia basculanta, care usureaza pentru unele persoane impingerea fotoliului rulant inapoi si la trecerea peste borduri, este mai mica decat la fotoliile rulante conventionale. (Nu se regasesc in ilustratie)

14. Centurile de siguranta: Centurile de siguranta, de obicei, sunt disponibile la majoritatea fotoliilor rulante tip sport, ca optiune. Unii utilizatori de fotolii rulante care sunt foarte activi, vor utiliza chinga de siguranta pentru mai multa sustinere. (Nu se regasesc in ilustratie)

15. Manerele de impingere: Multe fotolii rulante tip sport nu au manere de impingere din cauza surplusului de greutate. In locul acestora, sunt adaugate benzi de material textil pe spatele sezutului, pentru prindere cu mana. Unele, totusi, au manere de impingere. (Nu se regasesc in ilustratie)

16. Tapiteria: Majoritatea fotoliilor rulante tip sport au tapiterie din nailon sau darcon. Acesta este foarte usor si puternic, dar, spre deosebire de vinilin, nu este usor de curatat. (Nu se regaseste in ilustratie)

17. Suporturile pentru brate: Majoritatea fotoliilor rulante tip sport nu au suport pentru brate, care reduce greutatea, permitand utilizatorului sa aiba un unghi de impingere mai bun. Imbunatateste miscarile trunchiului. (Nu se regasesc in ilustratie)

Daca sunt prezente suporturile pentru brat, acestea sunt, de obicei, usoare si detasabile. In mod tipic, acestea nu sunt destul de rezistente pentru a permite transferul utilizatorul in si din fotoliul rulant.

18. Laturile metalice: Laturile metalice, de obicei nu sunt prezente, atat la fotolii rulante cu suporturi pentru brate, cat si la cele fara suporturi pentru brate, astfel incat utilizatorul va risca sa se murdareasca si sa isi prinda hainele. (Nu se regasesc in ilustratie)

Alte tipuri de fotolii rulante tip sport

Exista multe fotolii rulante de tip sport foarte diferite si majoritatea acestor tipuri utilizeaza un design oarecum deosebit de fotoliu rulant. De exemplu, suportul pentru picioare si ansamblul frontal pentru fotoliul rulant pentru baschet are o protectie pentru picioare inclusa pentru mai multa siguranta si protectie. Fotoliile rulante pentru fotoliul rulant rugby au un sistem de protectie si mai bun in fata, dar au si protectie in jurul rotilor.

Fotoliile rulante care sunt folosite pentru viteza sunt alungite pentru mai multa stabilitate, astfel incat rotile din fata deseori se extind la o distanta considerabila de sezutul fotoliului rulant. Deoarece exista o asa mare diversitate de design in ceea ce priveste fotoliul rulant tip sport, este important sa decideti la ce doriti sa utilizati fotoliul rulant si sa discutati cu un profesionist sau un alt utilizator de fotoliu rulant pentru a stabilit ce tip de fotoliu rulant este cel mai bun. Este, de asemenea, destul de des intalnit ca utilizatorii de fotolii rulante sa prefere designul fotoliului rulant tip sport, chiar daca nu intentioneaza sa il utilizeze direct pentru practicarea de sporturi.

Articol scris de Cristina Bleotu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea neplacuta a dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2017 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version