O Noua Sansa | O Noua Viata

Switch to desktop

Care sunt cele mai frecvente emotii in cazul pacientilor cu TVM?

Traducere

Sunt o multime de lucruri prin care te poti astepta sa treaca o persoana care a suferit un traumatism medular. Lucrurile acestea nu vor fi intotdeauna la fel. Asta inseamna ca exista un alt lucru important de retinut si anume, faptul ca exista multe aspecte in procesul de adaptare. Cu siguranta, va fi un proces al durerii. Procesul durerii poate fi foarte diferit. Cred ca unii oameni sunt familiarizati cu modelul etapelor durerii initiat de psihologul Elizabeth Kubler-Ross. De fapt, sunt cinci stadii diferite care se desfasoara intr-o anumita ordine. Ceea ce cunoastem in prezent, intr-un cadru mult mai modern, este ca aceste stadii exista cu siguranta, insa nu se petrec, inevitabil, intr-o ordine previzibila. Nu sunt neaparat exacte, ordonate si perceptibile. Acestea vin si trec. Deci, la inceput, cineva s-ar putea simti foarte furios, altcineva s-ar putea simti foarte deprimat sau ar putea avea sentimentul acceptarii inca de la inceput, ca mai apoi sa revina la unul dintre aceste stadii si sa se simta deprimat sau furios. Cu siguranta, am auzit de persoane care au suferit recent leziuni medulare ca au avut ganduri de sinucidere, ca au spus ca ar prefera sa fie moarte decat sa treaca prin ce trec. In acel moment, este infricosator sa auzi asa ceva de la persoana iubita sau de la un membru al familiei. Bineinteles, totul poate fi inteles oferind spatiu de gandire, analizand si evaluand situatia. Cred ca in acele momente, este foarte important sa fii alaturi de acea persoana si sa echilibrezi amploarea emotiilor pe care le simte incurajand-o sa mearga mai departe. "Vom reusi cumva sa trecem peste asta."

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea neplacuta a dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2017 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version