Alexandra Porumb

Alexandra Porumb

Sistemul urinar este alcatuit din patru parti importante (Rinichi, Uretere, Vezica, Uretra si Sfincter) si are trei functii importante:

  • 1 - produce urina rinichilor;
  • 2 - retine urina in vezica;
  • 3 - elimina urina din organism prin uretra.

Urina se formeaza cand rinichii filtreaza reziduri si apa din sange. Urina trece din rinichi prin tuburi, numite uretere, in vezica. Vezica retine temporar urina. Golirea sau urinarea are loc de obicei cand muschii vezicii si cei ai sfincterului mic se contracta, comportandu-se ca o valva, se relaxeaza si permite urinei sa curga din vezica prin uretra afara din organism. Cand procesul ia sfarsit, vezica este goala.

Cum apar escarele de decubit

Escarele de decubit sunt complicatiile medicale mai frecvente si mai daunatoare ale unui traumatism vertebro-medular. Cunoscute si sub numele de leziuni la nivelul pielii, escare, ulcere decubitale, sau dureri cauzate de statul in pat, ulceratiile de presiune au loc mai degraba in urma unui traumatism vertebro-medular datorita lipsei miscarii si privarea de irigare cu sange. Se numesc "escarele de decubit" orice inrosire sau intrerupere a tegumentului cauzate de prea multa presiune pusa pe tegument pentru o perioada mai indelungata de timp. Ramanerea in aceeasi pozitie va incepe sa reduca irigarea cu sange a zonei, impiedicand oxigenul si nutrientii vitali sa pastreze tesutul sanatos. Cand tesutul este privat de nutrienti prea mult timp incepe sa moara si incep sa se formeze escarele de decubit. In mod normal nervii trimit mesaje de durere sau senzatii de disconfort creierului sa ii dea de stire ca trebuie sa iti schimbi pozitia, dar leziunile la nivelul maduvei spinarii impiedica semnalele sa ajunga la creier. O escara de decubit este grava. NU trebuie ignorata.

Aceasta e povestea primei mele intalniri cu Alin si asa l-am cunoscut. Intalnirile cu fetele paraplegice nu sunt pentru toata lumea. Pe Alin nu pare sa-l deranjeze ca se intalneste cu fete paraplegice sau ca eu sunt handicapata. Noi chiar am nimerit-o. Inca nu-mi vine sa cred, daca nu intarziam la munca in acea zi, poate nu ne-am fi cunoscut. Fiind grabita, am decis sa merg in scaunul cu rotile, fara protezele pe care le port de obiciei. Sunt o paraplegica, paralizata de la talie in jos. Sunt paraplegica de mica, nu stiu cum e sa fii altfel.

Picioarele mele sunt foarte subtiri si molesite, dar inca ma consider atractiva, chiar sexy. Am par lung care cade pe o fata frumoasa, pe niste sani mari si peste o talie ingusta. Sanii pronuntati sunt trasatura mea forte asa ca imi place sa-i scot in evidenta putin cu o bluza stramta. Majoritatea barbatilor spun ca sunt atractiva dar nu sunt interesati sa iasa cu fete paraplegice sau cu fete in scaun cu rotile in general. Cred ca unor barbati le e greu sa se implice intr-o relatie cu o fata handicapata. Majoritatea motivelor date ca sa nu se intalneasca cu fete paraplegice sunt bazate pe idei false.

Exista multe argumente Pro si Contra intalnirilor cu paraplegici sau cu utilizatorii scaunului cu rotile. Cateva raspunsuri s-ar putea sa va surprinda. Raspundem intrebarilor comune si celor complexe ale oamenilor, in "Ghidul intalnirilor cu paraplegici". Relatam in cuvinte pe intelesul tuturor tot ceea ce va trebui sa stiti vreodata in legatura cu intalnirile cu utilizatorii scaunului cu rotile.

Intalnirile cu paraplegici sau cu cei care folosesc scaunul cu rotile

Cel mai nou "Ghid al intalnirilor cu paraplegici" e o lectura buna pentru oricine. Incepe cu dreptul intalnirile cu o persoana care foloseste scunul cu rotile. Descopera secretele intalnirilor cu paraplegici si cu utilizatorii de scaunul cu rotile.

facebook twitter linkedin YouTube vimeo canal youtube comunitate  

Feedback

Feedback

Parerea ta conteaza!

Profil site

Experiente din scaunul rulant. O sursa de inspiratie pentru noi toti.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus